GÜNDEM - 28 Haziran 2025 Cumartesi 07:38

Yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle pekmez yapımı

A
A
A
Yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle pekmez yapımı

Kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken dut pekmezi, yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.


Erzincan’ın Kemaliye ilçesi ve köylerinde duttan pekmez yapımı başladı. Pekmezin olması için bol güneş ve hafif rüzgar gerekirken, yağmur olmaması nedeniyle pekmez haziran ve temmuz aylarında yapılıyor. Odun ateşi ile büyük kazanlarda doğal kaynak suyu ile kaynatılan dut, kaynama ısısına gelince şırası alınır. Güneş gören damlarda tepsilere koyulur ve olgunlaşması beklenir. Bu süre bir hafta kadar sürer. Kemaliye pekmezinin farkı kurutulmuş beyaz duttan yapılması ve az kaynatılıp besin değerini yitirmeden güneşte olgunlaşmasıdır.


Uzun uğraşlar ile hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan pekmezin el becerisi gerektirdiğini anlatan Medine Turgut, "Uzun uğraş ve zahmetler sonucu el işçiliği ile tamamen doğal yollardan hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen pekmezlerimiz kış mevsiminde her derde deva olarak kullanılır. Dutlar kazanda kaynatılır, şırası elde edilir. Kaynatma işlemi uzun süre uygulanır. Kaynatma işlemi açık yayvan kaplarda yapılır ve düşük ısıda koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca oluşan köpükler kepçe ile alınır. Kaynama ilerledikçe şıranın üstü sarı köpük bağlar, şıra içten içe kızarır, göz göz olarak kaynar ve pekmez kokusunu yayar" diye konuştu.



Pekmezin faydaları


Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir. Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir. Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açısından baldan daha zengin olduğunu da ortaya koymaktadır.



Yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle pekmez yapımı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Erciyes Mahallesi’nde yol genişletme çalışmaları sürüyor Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan; Erciyes Mahallesi’nde yürütülen yol genişletme ve bağlantı düzenleme çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Özdoğan, teknik ekipler eşliğinde yapılan saha ziyareti sırasında, özellikle Kışla Caddesi ile Kayseri Caddesi arasındaki bağlantıyı kolaylaştıracak ve trafiği rahatlatacak çalışmalarda önemli aşama kaydedildiğini belirtti. İstinat duvarı yapımıyla birlikte hem yolun genişlemesine imkân tanındığını hem de bölgedeki altyapı düzenlemelerinin büyük oranda tamamlandığını ifade eden Başkan Özdoğan, çalışmaların ardından üst yapı düzenlemelerinin de kısa süre içerisinde başlayacağını söyledi. Trafik güvenliği ve mahalle içi ulaşım konforunun artırılması amacıyla yapılan bu çalışmalarda emeği geçen tüm ekip arkadaşlarına teşekkür eden Başkan Özdoğan; "Bu yaz ilçemizin birçok noktasında yoğun bir çalışma temposu içindeyiz. Erciyes Mahallemizde gerçekleştirdiğimiz bu düzenleme ile hemşehrilerimizin ulaşımını kolaylaştıracak, yaşam kalitesine katkı sunacağız. İnşallah bu projeyi de en kısa sürede tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız" dedi. Altyapı kurumlarının koordinasyonuyla yürütülen çalışmaların ardından, ilgili ekiplerin üst yapı uygulamalarına başlayacağını belirten Başkan Özdoğan, yaz sezonu boyunca Hacılar genelinde devam edecek benzer projelerle ilçenin ulaşım altyapısını güçlendirmeye devam edeceklerini ifade etti.
OSZAR »